Zomervakantie bij de grens tussen Belgische School en Nederlandse hobbies

Gepubliceerd op 29 juni 2020 om 09:27

Schoolvakanties in België zijn soms net anders als in Nederland en Duitsland. Van de Duitse vakanties verschil merken we niet zo veel. Eerder die van Nederland. Waarom denk je dan?

Mijn kinderen gaan naar school in België, maar voor zwemmen en dansles gaan we naar Nederland. We wonen vlak bij de grens, dus het is gemakkelijk voor ons om daar naartoe te gaan.

Het grappige is dat wanneer mijn kinderen schoolvakantie hebben in België, de zwem- en danslessen gewoon doorgaan. Dat is soms best jammer, want we hebben dan maar een halve dag over om leuke dingen te doen. Maar als ze in Nederland vakantie hebben en hier weer naar school gaan, hebben we een rustige middag.

Het kan soms wat lastig zijn. Onze zomervakantie begint op 1 juli en eindigt op 1 september. Dat betekent dat we soms midden in de week vrij zijn of juist midden in de week weer moeten beginnen. Dan hebben we hier al vakantie, terwijl de lessen nog doorgaan in Nederland. Of andersom, dat de lessen al zijn begonnen terwijl we hier nog zomervakantie hebben.

Daardoor missen mijn kinderen soms wel eens lessen, bijvoorbeeld als ze op kamp zijn of als we zelf nog op vakantie zijn.

Sommige mensen vragen ons wel eens hoe we dat doen in de zomervakantie. We hebben immers maar 3 weken vakantie en de andere weken moeten we voor de kinderen zorgen. Gelukkig zijn ze nu oud genoeg om alleen thuis te blijven als we aan het werk zijn.

Toen ze nog klein waren, gingen ze naar de vakantieschool. Dat is een soort opvang die 2 keer 2 weken in de zomer open is. Het wordt georganiseerd door de gemeente. De opvang is van 9 uur 's ochtends tot 4 uur 's middags, maar je kunt de kinderen al om 7 uur brengen en om 6 uur ophalen als dat nodig is. Het kost niet veel en ook de voor- en na-opvang zijn goed geregeld. We moesten de kinderen op tijd aanmelden, want als het vol is, kunnen ze geen plek meer krijgen. Er was een bepaalde tijd waarbinnen je ze moest aanmelden. Gelukkig was alles goed geregeld.

Mijn kinderen vonden het altijd leuk om daar naartoe te gaan, omdat hun klasgenoten er ook waren. Ze maakten er ook nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Soms mis ik wel de tijd dat ze daar naartoe gingen. Na die periode hingen ze vaak gewoon rond het huis. Maar dit jaar werkt mijn jongste voor het eerst. Nu is het meteen weer stil in huis. Samen met haar zus werkt ze in de zomer in een hotel. Ze gaan er samen naartoe en komen samen terug. Ze regelen het gewoon allemaal, geweldig toch!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.