Natuurlijke zegeningen: Mijn betoverende kruidenwis avontuur

Gepubliceerd op 31 mei 2020 om 16:09

Ja, ik heb een kruidenwis in huis, op de foto zie je mijn derde kruidenwis. Het begon allemaal na mijn deelname aan de Moonchallenge van Yvonne Vrijhof. Haar kruidencursus opende mijn ogen voor de betekenis en het belang van een kruidenwis. Voorheen herinnerde ik me vaag boeketten van kruiden die in huizen hingen, maar ik was toen nog jong en kon niet precies zeggen waar ik ze had gezien. Misschien tijdens vakanties, misschien hier in de buurt.

Een kruidenwis is een bijzonder boeket dat bestaat uit zeven of negen kruiden, geplukt op de dag van Sint-Jan, 24 juni. Het is ook toegestaan om de kruiden een dag ervoor of erna te plukken. Deze kruiden symboliseren de wensen en intenties die je voor je huis en gezin wilt uiten. Dit jaar valt het kruidenwisfeest echter niet op 24 juni, maar op 14 en 15 augustus, tijdens Maria ten Hemelvaart. Helaas kan ik dan niet deelnemen, dus zal ik een jaar moeten overslaan.

Elke bloem in de kruidenwis draagt een specifieke betekenis met zich mee. Het is van groot belang om ze niet met ijzer te snijden of te knippen, omdat dit de energie van het kruid kan verstoren. De beste manier om ze te oogsten is met je vingers of een vuursteen. Als het boeket eenmaal klaar is, zegen je het met de vijf elementen en verbrand je het oude boeket. Dit ritueel biedt bescherming, voorspoed en brengt zegeningen voor je huis en gezin gedurende het komende jaar.

De samenstelling van mijn derde kruidenwis is als volgt:

  • Salie, voor zuivering en bescherming.
  • Citroenkruid, om negatieve energieën te verdrijven en een positieve sfeer te creëren.
  • Klaproos, voor rust en ontspanning in huis.
  • Kamille, voor genezing en het bevorderen van een goede nachtrust.
  • Lavendel, om liefde en harmonie te bevorderen.
  • Moederkruid, om het huis te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf.
  • Riet, voor vruchtbaarheid en overvloed.
  • Wijnruit, voor geluk en voorspoed.
  • Wilde marjolein, om vreugde en plezier in huis te brengen.

Vorig jaar kan ik me nog herinneren dat klaproos, lavendel en brandnetel onderdeel waren van mijn kruidenwis. En ja, ik heb de brandnetel met mijn eigen handen geplukt, zonder het gebruik van ijzer of vuursteen. Het was een bijzondere ervaring om zo direct verbonden te zijn met het kruid.

Elk jaar is de samenstelling van de kruidenwis anders, omdat deze wordt afgestemd op wat op dat moment het meest nodig is voor mijn huis en gezin. Het is een prachtige traditie die ik koester en die me elk jaar weer verbindt met de natuur en haar krachtige geschenken. De kruidenwis symboliseert hoop, vernieuwing en de voortdurende cyclus van het leven, en ik ben dankbaar dat ik deel mag uitmaken van dit betekenisvolle ritueel.

Heb jij ook een kruidenwis in huis hangen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.