Teek Alert, Bescherm jezelf en je huisdieren tegen deze kleine bloedzuigers.

Gepubliceerd op 3 mei 2020 om 12:04

Welkom bij mijn blog over teken!
Deze kleine bloedzuigers kunnen een serieus gezondheidsrisico vormen voor jou en je huisdieren. Onlangs was het de Week van de Teek, maar omdat er nog steeds veel mensen zijn die niet weten wat ze moeten doen, willen ik je graag bewust maken van de gevaren en beschermende maatregelen. Lees verder om te ontdekken hoe je jezelf en je geliefde huisdieren kunt beschermen tegen tekenbeten en de mogelijkheid van ziektes zoals de beruchte ziekte van Lyme.

Wat zijn teken en hoe worden ze een probleem?
Teken zijn kleine parasitaire insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Ze kunnen voorkomen in bossen, parken en zelfs je eigen tuin. Een tekenbeet is meestal niet pijnlijk, waardoor je ze mogelijk niet direct opmerkt. Wanneer een teek zich aan jou of je huisdier vasthecht, injecteert hij een stofje dat voorkomt dat het bloed stolt, zodat ze rustig kunnen blijven bloedzuigen.

De gevaren van een tekenbeet: In tegenstelling tot wespen, bijen of muggen, veroorzaakt een tekenbeet meestal geen zwelling. Het gevaar schuilt echter in de mogelijkheid van het overbrengen van ziektes, vooral als de teek langere tijd op de huid heeft gezeten. De ziekte van Lyme is een bekende aandoening die door teken wordt verspreid. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen om het risico op overdracht van ziektes te minimaliseren. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting aanzienlijk kleiner.

Bescherming voor jou en je huisdieren: Voorkomen is beter dan genezen! Hier zijn enkele eenvoudige, maar effectieve maatregelen om tekenbeten te voorkomen en jezelf en je huisdieren te beschermen:

  1. Bedek je huid: Draag bij voorkeur lange mouwen en lange broeken tijdens het wandelen in natuurlijke gebieden waar teken voorkomen.

  2. Controleer jezelf en je huisdieren: Na een wandeling of buitenactiviteiten is het van essentieel belang om je lichaam en de vacht van je huisdieren grondig te controleren op tekenbeten. Vergeet de moeilijk bereikbare plekken niet, zoals de oksels, liezen en hoofdhuid.

  3. Gebruik de juiste tools: Verwijder een teek voorzichtig met een speciale tekentang of pincet. Zorg ervoor dat je de teek niet beschadigt en gebruik geen alcohol om te verdoven.

  4. Desinfecteer de beetplaats: Na het verwijderen van de teek, desinfecteer je de beetplaats met alcohol om infecties te voorkomen.

  5. Dood de teek: Dompel de verwijderde teek onder in warm water om hem te doden voordat je hem weggooit.

  6. Gebruik een spray op natuurlijke basis om je huisdier en jezelf te beschermen dat ze niet hechten aan het lichaam. (meer weten? Mail me dan).

Teken zijn kleine, maar potentieel gevaarlijke insecten die ziektes kunnen overbrengen op jou en je huisdieren. Door bewust te zijn van de risico's en beschermende maatregelen te nemen, kun je jezelf en je geliefde huisdieren veilig houden tijdens buitenactiviteiten. Vergeet niet om jezelf en je huisdieren regelmatig te controleren op tekenbeten, en als je er een ontdekt, verwijder deze dan voorzichtig en volg de juiste procedures om het risico op ziektes te minimaliseren. Geniet van de natuur, maar blijf alert op deze kleine bloedzuigers!

Ook voor je hond en kat is er een middel tegen teken. Vraag dit na bij je dierenarts want honden en katten hebben allebei een ander middel. Maar je kunt ook contact met mij maken mocht je willen werken met natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor je huisdier. 

Wil je meer weten over wat te doen bij een teek kijk dan op deze websites:
https://lymevereniging.nl
http://www.tekenbeten.be
https://www.careplus.eu/nl/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.