Vraag hier je gratis E-book Aromatherapie aan

De teek

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 12:04

Eigenlijk was afgelopen week de week van de teek, maar nu is deze verplaatst naar 22 tot 26 juni 2020. Er zijn nog altijd mensen die niet weten wat ze moeten doen. Daarom de aandacht voor dit diertje.

Zelf heb ik er nog nooit een gehad. Mijn vader, mijn hond en kat hebben er al gehad. Mijn vader haalde de teek dan meteen van hen af. Als ik wandelen ga heb ik een lange broek aan. En in het bos meestal nog mijn vest aan. In de avond controleer ik mijn lichaam. Dit heb ik mijn kinderen ook geleerd te doen toen ze ouder werden.

Een tekenbeet is niet pijnlijk, dus je merkt er niet snel iets van. Als een teek op je huid zit, doorboort hij zich in je lichaam om zich van je bloed te voorzien. Hij geeft speeksel af dat een stofje bevat waardoor het bloed niet stollen gaat. Waardoor hij dus bloed kan blijven zuigen.

Een tekenbeet veroorzaakt geen zwelling zoals bij een steek van een wespen, bij, hommel of dwaas. Van een tekenbeet kun je wel ziek worden, daarom is het belangrijk dat de teek zo snel als mogelijk verwijderd wordt. Het kan de ziekte van Lyme veroorzaken, maar is gering als de teek binnen 24 uur verwijderd is.

Daarom is het belangrijk dat als je de teek verwijdert deze plek in de gaten te houden. Dit kun je doen door met een pen of stift een kring te maken om de plek waar de teek zat. Of schrijf op wanneer je de teek hebt verwijderd, op welke plaats van je lichaam. Er is ook een tekenformulier te vinden op internet die je kunt invullen.

Hoe kom je aan een teek?
Wandelen in het bos, maar ook in een park en zelf in je eigen tuin kun je aan een teek komen.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?
Zoveel mogelijk je huid bedekken. Wat je ook nog zou kunnen doen is Deet op je kleding spuiten. Dit verstoort de reukzin van de teek. Maar je kunt toch nog een teek oplopen. Daarom is het belangrijk om na de wandeling of in de avond je lichaam te controleren op een teek.

Zorg dat de teek niet wordt beschadigd en gebruik geen alcohol voor het te verdoven. Want dan kan de teek zijn maaginhoud leegt in je lichaam en dan is de kans groot dat je ziek wordt. Er zijn speciale tekenpincetten waarmee je de teek verwijdert. Deze pincet desinfecteer je daarna. Daarna ontsmet je de huid met alcohol. De teek kun je het beste doden door hem in warm water onder te dompelen.

Ook voor je hond en kat geeft het een middel tegen teken. Vraag dit na bij je dierenarts want honden en katten hebben allebei een ander middel.

Wil je meer weten over wat te doen bij een teek kijk dan op deze websites:
https://lymevereniging.nl
http://www.tekenbeten.be
https://www.careplus.eu/nl/«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.