Trots op de reis van winnaars en verliezers

Gepubliceerd op 10 februari 2020 om 10:03

In het leven zijn er momenten van winnen en verliezen, en voor een ouder kan het soms een uitdaging zijn om te bepalen wat nu echt belangrijk is. Als moeder van vier zwemmende kinderen heb ik met trots hun reis gevolgd, terwijl ze allemaal verschillende benaderingen hadden als het ging om wedstrijden en het streven naar de overwinning.

Amy, Kirsty, Dean en Sally, elk van hen had een uniek perspectief op winnen en verliezen. Amy en Dean waren vastberaden om te winnen, en ik herinner me dat ik ze aanmoedigde met het vooruitzicht dat ze volgend jaar, als de oudste in hun serie, een betere kans zouden hebben. Voor Amy en Dean werkte deze motivatie goed. Ze waren vastbesloten om hun vaardigheden te verbeteren in hun sport. Maar voor Sally was het anders. Ze verlangde naar succes, maar leek te worstelen met het idee van geduldig wachten op haar kans.

Kirsty, aan de andere kant, had een meer accepterende houding. Ze begreep dat er altijd anderen van haar leeftijd zouden zijn, dat ze niet in alles even goed kon zijn. Ik herinner me dat ik haar zei: "Het maakt niet uit, je kunt niet overal de beste in zijn, maar blijf gewoon genieten van wat je doet." Ze nam mijn woorden ter harte, hoewel ze soms nog steeds haar eigen onzekerheden moest overwinnen.

Op een dag leerde ik reiki en begon ik Sally voor elke wedstrijd wat extra energie te geven met deze techniek. Het leek haar te helpen, ze boekte vooruitgang in haar zwemprestaties. Ze begon niet langer als laatste te eindigen, haar zelfvertrouwen groeide. Toch was ze nog niet tevreden, want ze wilde het allerbeste bereiken.

Een jaar waar ze de jongste in de serie zijn en dan 1 jaar waar ze bij de oudste zijn. Hier is de kans groot om op de eerste drie plekken te komen. Dan begon het weer opnieuw. Weer de jongste en het jaar daarop de oudste.

Ik besefte dat Sally meer dan alleen fysieke steun nodig had. Haar worsteling ging dieper; het was een gevecht tussen haar verstand en gevoelens van onzekerheid. Samen met Sally besloten we naar bloesemremedies te kijken die haar konden helpen bij het accepteren van haar situatie en het loslaten van twijfel. Ze koos voor remedies zoals Integratie, Komkommerkruid, Vingerhoedskruid en Boerenwormkruid. Deze remedies leken haar te ondersteunen bij het omarmen van haar zwemervaring, ongeacht het resultaat.

Het was een geleidelijk proces, maar Sally begon haar prestaties met meer mildheid te bekijken. Ze accepteerde dat ze niet altijd als eerste zou eindigen, ze leerde dat verliezen ook een belangrijk deel van de reis was. Als ze bij de eerste drie eindigde, was ze natuurlijk trots op zichzelf, maar ook als ze achteraan eindigde, voelde ze geen teleurstelling meer. Ik was ontzettend trots op haar groei en ontwikkeling.

Als moeder is het voor mij belangrijk om mijn kinderen te steunen in hun passies en inspanningen, ongeacht het resultaat. Winnaars en verliezers zijn beide noodzakelijke aspecten van het leven. Het gaat er niet alleen om wat je bereikt, maar ook om de reis die je onderneemt en de lessen die je onderweg leert.

Ik realiseerde me dat ik me niet druk maakte over winnen of verliezen, maar dat het me gaat om het feit dat mijn kinderen de moed hebben om deel te nemen, om hun best te doen en om hun passies na te streven. Elke wedstrijd was een gelegenheid voor hen om te groeien, te leren en zichzelf te verbeteren.

Als ik terugkijk op hun zwemreis, ben ik vervuld van trots voor elk van mijn kinderen. Amy en Dean hebben hun vastberadenheid om te winnen omgezet in successen, Kirsty heeft haar positieve en accepterende houding behouden. Sally, die aanvankelijk worstelde, heeft zichzelf gevonden door het omarmen van haar zwemervaring, ongeacht het resultaat.

Als ouder is het belangrijk om te onthouden dat elke reis uniek is en dat succes niet alleen wordt gemeten aan de hand van prestaties. Het is de innerlijke groei, het doorzettingsvermogen en het vermogen om te leren van elke ervaring die telt. En dus zal ik blijven juichen voor mijn kinderen, wat de uitkomst ook moge zijn, want voor mij is hun deelname en toewijding aan hun passie waar het werkelijk om draait.

Laat ons allen trots zijn op de winnaars en verliezers, want zij zijn allen kampioenen in hun eigen recht, elk met hun eigen unieke reis naar succes.

 

Deel jouw ervaringen en perspectieven op winnen, verliezen en de reis van succes in de reacties hieronder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.