"De vlinder: Kleurrijke bestuivers en bewoners van de natuur"

Gepubliceerd op 7 juni 2021 om 13:07

In de betoverende wereld van insecten neemt de vlinder een bijzondere plaats in. Met hun elegante vleugels en levendige kleuren zijn ze een lust voor het oog. Maar naast hun schoonheid spelen Vlinders een belangrijke rol bij het bestuiven van planten, wat essentieel is voor het behoud van onze ecosystemen.

Elke vlindersoort heeft zijn eigen favoriete leefgebied. Sommigen fladderen vrolijk rond in kleurrijke bloemrijke weiden, terwijl anderen de voorkeur geven aan de beschutting van bossen of moerassen. Ook zijn er vlinders die hun vleugels enkel ontvouwen wanneer de zon hoog aan de hemel staat, terwijl andere soorten juist actief worden wanneer de schemering valt.

Het is geen geheim dat vlinders een hekel hebben aan regenachtig weer. Toch kunnen we na een verfrissende bui vaak meer vlinders waarnemen dan op een zonnige zomerdag. Dit komt doordat de vlinders na de regen uit hun schuilplaatsen tevoorschijn komen om te drinken van de nectar die op de bladeren en bloemen is achtergebleven.

Het leven van een vlinder begint met het leggen van eitjes. Een enkele vlinder kan honderden tot duizenden eitjes achterlaten, maar het merendeel wordt opgegeten voordat ze kunnen uitkomen tot rupsen. Deze rupsen hebben de reputatie planten te beschadigen, wat hen niet bijzonder geliefd maakt bij tuiniers. Echter, rupsen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem als voedselbron voor vogels, die zich voeden met deze kriebelige larven.

Naast hun wilde aanwezigheid in de natuur, worden vlinders ook gekweekt voor specifieke doeleinden. Een opvallend voorbeeld hiervan is de zijdevlinder, die wordt geteeld vanwege de productie van zijde - een waardevol en veelzijdig materiaal dat al eeuwenlang wordt gewaardeerd.

Vlinders hebben een uitgesproken voorkeur voor bepaalde planten, die hen aantrekken met hun zoete nectar. Een van de bekendste planten die vlinders aantrekken is de vlinderstruik. Met zijn prachtige bloemen is deze struik een ware magneet voor vlinders. Maar ook andere bloemen zoals lavendel, beemdkroon, hemelsleutel, ijzerhard en koninginnenkruid hebben een vergelijkbare aantrekkingskracht op deze kleurrijke insecten.

Kortom, vlinders zijn niet alleen betoverend mooi, maar spelen ook een onmisbare rol in ons ecosysteem. Als bestuivers helpen ze planten voort te planten en te gedijen, terwijl ze tegelijkertijd dienen als voedsel voor andere dieren in de keten. Laten we samen genieten van de aanwezigheid van deze prachtige wezens en onze tuinen en natuurlijke gebieden koesteren als toevluchtsoorden voor deze kleurrijke bestuivers.

Op de afbeelding zie je de vlinderstruik in 3 kleuren, De royal red, white profusion en empire blue.

Meer weten welke planten je kunt gebruiken voor de vlinders, kijk dan even hier:
https://www.tuinadvies.be/artikels/vlinderplanten_lokken_vlinders_aantrekken

Wil je weten wat voor vlinder je in de tuin hebt, kijk eens op deze sites hier staan hoe je vlinders kunt herkennen.
https://www.natuurpunt.be/pagina/vlinders-met-patronen-herkennen
https://www.tuinadvies.be/artikels/soorten_vlinders_tuin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.